Fotball er lidenskap, spenning og felleskap. Fotball skaper stolthet, verdier og engasjement. Nå ser vi endelig konturene av toppfotball i Tønsberg igjen.
Fotballinteressen i byen vår er stor, og vi er mange som er sulteforet på toppfotball. At vi er en fotballby, har vi vist ved mange anledninger. Senest i fjor da over 3000 mennesker tok turen til Gressbanen for å heie på FK Eik Tønsberg 871 i toppkampen mot Pors, på nivå fire i norsk fotball. Samtidig trakk eliteserielaget i nabobyen kun 2600 tilskuere til sin kamp samme helg på Jotun Arena. Det viser at fotballen i byen har et stort potensial til å samle folk til fest og skape både samhold og felles opplevelser.
Stort potensiale
Tønsberg blir ofte omtalt som fotballbyen hvor alt ligger til rette for å kunne ha et eliteserielag og være med å kjempe i toppen. Vi er en by med høy attraktivitetskraft, mange innbyggere, har et variert næringsliv og mange unge talenter. Det begynner imidlertid å bli veldig mange år siden FK Tønsberg var på alles lepper etter å ha slått to av datidens beste eliteserielag, Vålerenga og Stabæk, ut av cupen. Nå er det FK Eik Tønsberg 871 som har overtatt plassen og satser mot toppen.
Look to Wrexham – og Bodø
For det er mulig å få til store ting på kort tid. Mange har kanskje fått med seg serien We are Wrexham på Disney+. Serien som er blitt et globalt fenomen, handler kort fortalt om to Hollywood-kjendiser som går inn og kjøper opp en walisisk fotballklubb på nivå fem i England. Det hårete målet de har satt seg, er å gjenreise klubben og skape et Premier League lag – samtidig som de skal bringe nytt liv og stolthet til byen. Etter litt over tre år, har de allerede tatt to steg på veien, og skal spille på nivå tre til høsten. De er nå på samme hylle i fotball-hierarkiet som vi er på her i Tønsberg. Ringvirkningene for byen Wrexham har imidlertid vært enda større enn på fotballbanen. Byen er blitt en turistmagnet, og folk strømmer til fra hele verden. Hotellene er fulle og hele byen har fått et voldsomt løft. Fra å være en liten walisisk by som knapt noen hadde hørt om, er det nå kanskje like mange amerikanere som kjenner til Wrexham som London! Her i Norge er det nok Bodø/Glimt som har satt hjembyen sin best på kartet de siste årene. Fra å ligge brakk på nivå to i 2017, er de blitt en klubb selv de største fotball-managerne i verden frykter å møte. Samtidig tjente Bodø/Glimt over 270 millioner i fjor, og satt igjen med over 50 millioner i pluss. Da begynner fotballen også å bli god business for både klubben og byen. Hvorfor skal vi ikke få til det samme i Tønsberg, når de klarer det i den lille byen nord for polarsirkelen?
Næringslivet må med på laget
Skal vi nå potensialet vårt og få til noe lignende i Tønsberg, er fotballen avhengig av støtte og tillit fra næringslivet og engasjement blant byens fotballinteresserte innbyggere og media. Publikumspotensialet i byen har det aldri vært noe problem med, og i takt med sportslige resultater vil også interessen og publikumstallene øke ytterligere. At det nå også virker som stadig flere sponsorer vil være med på laget, vitner om at klubben er i ferd med å få til et godt samarbeid med næringslivet. For det koster å satse, og uten en stor milliardbedrift i ryggen, som de har i nabobyen i sør, trengs mange sponsorer som forener krefter. Først da kan vi skaper en felles plattform for vekst, til glede både for næringslivet og fotballen.
Den raskeste utviklingen skjer på kvinnesiden
Det satses også hardt innenfor damefotballen både i Norge og internasjonalt. For ti år siden var det lag som Medkila, Arna-Bjørnar og Avaldsnes som dominerte i Toppserien. I dag er det Vålerenga, Rosenborg og Brann som er de dominerende lagene – der Brann også kom til kvartfinalen i Mesterligaen og fikk oppmerksomhet fra hele fotball-Europa. Samtidig trakk FA-cupfinalen for kvinner mellom Tottenham og Manchester United nylig over 76.000 tilskuere. Toppklubbene har sett det store potensialet og den økonomiske verdien av å også ha et kvinnelag i toppen. Her hos oss er det Flint som har satt seg i førersetet i byen, og satser meget godt på kvinnene. For det er ekstremt mange dyktige jenter og damer som satser på fotball i byen vår. Og da er det viktig å skape grobunn for et topplag i Tønsberg – også for damene!
Vinne posisjonen som Vestfolds flaggskip
At Tønsberg kan overta posisjonen som Vestfolds flaggskip innen fotballen er absolutt til stede. For det er viktig å sette seg store hårete mål. Eliteserieklubben i Sandefjord ligger per nå på nedrykksplass, og FK Eik Tønsberg 871 på opprykksplass. Så til neste år kan det bli lokaloppgjør mot nabobyen i sør på nivå to. Om noen år kan vi være oppe i eliteserien – der vi hører hjemme, og kjempe om europacup-plassene! Skal vi få til det, trenger laget full støtte fra by og næringsliv, og at vi forener kreftene og skaper et fort på Gressbanen. For nå er vi tilbake, vi er på vei, alle skal få smake – heia Eik!